Wie vanuit Ürümqi (China) met een auto of een bus naar Islamabad (hoofdstad van Pakistan) wil gaan, is er voor hem/haar maar één mogelijkheid. Dat is via Kashgar (China) over de snelweg G314 (China) en N35 (Pakistan). De snelweg G314 en N35 vormen samen één internationale snelweg (te vergelijken met de E-snelwegen in Europa): De Karakoram Highway.

De Karakoram Highway (Chinees: 喀喇昆仑公路/中巴公路; Urdu: شاہراہ قراقرم) heet zo, omdat deze weg over het Karakoram gebergte loopt. Vanwege de ligging, is deze weg daarom de hoogste geasfalteerde weg op aarde. De Karakoram Highway of ook wel KKH genoemd, verbindt China en Pakistan via de hoge bergpas en tevens de hoogste punt van de KKH, Khunjerabpas (de grens tussen China en Pakistan). Deze weg vormt een gedeelte van de vroegere en beroemde Zijderoute en is gebouwd in opdracht van de regering van China en Pakistan als symbool van de vriendschap tussen beide landen. Vandaar dat de KKH ook wel ‘Vriendschappelijke Snelweg’ genoemd wordt in China. Bij de bouw van deze weg, die in 1978 klaar was, vonden er bijna  900 arbeiders de dood als gevolg van aardsverschuivingen en valpartijen in de ravijnen. De KKH begint in Kashgar in China en eindigt in Abbottabad (de stad die wereldwijd bekend was geworden vanaf 2 mei 2011 toen de meest gezochte terroristenleider gedood werd) en gaat dan verder als N35 die rechtstreeks naar Islamabad, hoofdstad van Pakistan, leidt.  De totale lengte van de KKH is ongeveer 1200 km.

Nu vraag je je natuurlijk af, waarom zo moeilijk doen als makkelijker kan. Waarom niet gewoon met het vliegtuig? De KKH is uiterst belangrijk voor de locals die in de steden en/of dorpen die langs de KKH liggen, omdat dit de enige weg is voor hen om naar China te gaan en andersom. Ze doen bijvoorbeeld zaken met elkaar of de een wil een baan zoeken in China of andersom.  De KKH verbindt dus behalve Kashgar en Islamabad ook deze tussenliggende kleine of middelgrote steden in beide landen met elkaar. Voor avonturiers of toeristen die van road trip houden, is deze weg tevens onmisbaar.  Van Islamabad naar Kashgar ga je namelijk mooie dingen zien. De mooie groene valleien met hoge natuurwaarde, hoge bergen met aan de top de eeuwige sneeuw,  rotskunstwerken en petrogliefen (symbolen, figuren, of andere afbeeldingen die in de rotsen zijn gekrast, gekerfd of gehakt) langs de KKH zijn allemaal onmisbare beelden voor je fotocollectie. En als je toch al van je road trip geniet, waarom ga je ook niet even stoppen in Gilgit (Pakistan), populaire bestemming Karimabad (Pakistan), Tashkurgan (China) en andere tussenliggende steden van de KKH om in contact te komen met de vriendelijke locals en even uit te rusten? De KKH heeft tevens ook vele alpinisten makkelijker gemaakt om de vele bergen die langs deze weg liggen, te beklimmen.

Het reizen door de Karakoram Highway is een unieke ervaring. Je gaat namelijk een stuk gebied met zijn prachtige landschap zien die weinig mensen gezien hebben. Als je in je leven nog heel veel van deze aardbol wilt zien, dan mag de reis door de Karakoram Highway zeker niet in je verlanglijst ontbreken.

 

By Randy Gong

 

 

GEEN REACTIES