Op 10 juni en 11 juni was het dan zover; SMTown in Parijs (Le Zenith, cap 6000) en ik mocht er bij zijn! Fans van over heel Europa kwamen bij elkaar om alleen de artiesten van SM entertainment te zien. SM entertainment is één van de grootste platenmaatschappijen in Korea en produceert topartiesten zoals Boa, Dong Bang Shin Ki (DBSK), Super Junior, Girls’ Generation (SNSD), SHINee en F(x). Om de zoveel tijd houdt SM entertainment een SMTown concert en voor het eerst kwamen ze dan eindelijk naar Europa.

Oorspronkelijk zouden ze alleen maar één concert geven en dat was op vrijdag 10 juni. Toen de kaartverkoop voor de 10e begon, crashte alle ticketsites meteen. Tickets waren al uitverkocht binnen 10 minuten en vele fans konden geen kaartjes bemachtigen. Daarnaast waren er veel mensen die veel kaartjes doorverkochten op de zwarte markt. Voor sommige kaartjes werden zelfs 3000 euro gevraagd. Fans waren ontevreden en gingen uit protest een Flashmob (fans komen bijeen en gaan dan met z’n allen dansen op het nummer van de artiest) doen bij de Louvre in Parijs. Ze eisten nog een 2e concert en SM entertainment gaf in en zo kwam er een 2e concert erbij op de 11e.

Al vroeg stonden de fans in de rij voor het eerste concert. Sommigen sliepen zelfs buiten het concertgebouw, alleen om te zorgen dat zij de eersten binnen waren. Net op de 10e moest het enorm regenen, maar dat mocht de pret niet drukken. Iedereen stond gezellig op elkaar gedrukt onder een paraplu. Er waren ook veel journalisten uit Korea aanwezig. Ze wisten niet wat ze zagen, zoveel verschillende nationaliteiten bij elkaar, alleen voor Kpop.

Rond 18:00 uur mochten we eindelijk naar binnen. Ik had samen met mijn zusje een staanplek en stonden helemaal vooraan. Toen de lichten werden gedimd en F(x) als eerste het podium opkwamen, ging de zaal helemaal plat. De artiesten zongen omstebeurt en iedereen zong mee met de nummers. Het verbaasde me dat zoveel “buitenlanders” Koreaans konden zingen. Vier members van Super Junior deden ook Lady Gaga en Beyonce na, met pruik en make-up op en gekleed in strakke leren minirokjes. Dat was wel apart en grappig om te zien. Ook had iedereen een paar woordjes Frans geleerd. Onew (SHINee) zong zelfs een heel nummer in het Frans.

Het concert duurde 3 uur en 3 uur lang was het gewoon gillen, meezingen en meedansen op alle liedjes die voorbij kwamen. Iedereen deed mee; Shawols (fans van SHINee), ELFs (fans van Super Junior), Cassies (fans van DBSK), Sones (fans van SNSD) en F(x) fans zongen uit volle borst mee, ongeacht welk artiest op het podium stond.

De volgende dag mocht ik alles nog een keer meemaken, want ik had ook tickets voor het 2e concert. Alles was precies hetzelfde als de eerste dag, maar het was nog altijd net zo entertaining als de eerste dag. Aan het einde van het tweede concert gilde iedereen “Saranghae” (ik houd van jou in het Koreaans) tegen de artiesten. Taeyeon van Girls’ Generation was zelfs even geëmotioneerd en pinkte een traan weg. Daarmee kwamen we bij het einde van het tweede concert. Nu maar hopen dat SM entertainment heeft gezien hoe geliefd en populair Kpop is in Europa en weer snel terug komt voor SMTown 2012!

 

 By Dandan Zhou

GEEN REACTIES