Veel reizigers die naar China reizen, gaan vooral naar het oosten van China, waar de grote steden als Peking, Shanghai, Hongkong, Wenzhou, Hangzhou etc. liggen. Het zijn stuk voor stuk prachtige steden, die vooral bepaald worden door de skyline die boven deze steden uitsteken met prachtige verlichting in de avond. Het zijn allemaal bekende steden voor de Westerlingen en de meeste Chinese diaspora, vanwaar ze vandaan komen. Voor diegenen die China regelmatig bezoeken en de grote steden in het Oosten beu zijn, heeft China nog een paar grote steden in het Westen liggen. In het land der Oeigoeren, oftewel Oost-Toerkestan, oftewel Sinkiang, ligt er nog een metropool: Ürümqi.

Ürümqi, in het Mandarijns乌鲁木齐, is de hoofdstad van de Oeigoerse autonome regio Xinjiang. Ürümqi betekent in het Mongools rode tempel en in het Oeigoers, mooi weiland. De stad bevindt zich in de buurt van de beroemde Zijderoute. Het is de grootste stad in het Westen van China en tevens ook van heel Centraal-Azië. Het inwonersaantal betreft iets meer dan twee miljoen mensen. Er wonen behalve veel Oeigoeren, ook veel Han-Chinezen. Omdat Xinjiang een provincie van China is, wordt hier dus ook veelvuldig het Mandarijns gesproken – dit naast het Oeigoers, een Turkse taal die overigens in het Arabische alfabet geschreven wordt. In de stad zie je behalve Arabische schriften, natuurlijk ook Chinese tekens. Sinds de jaren 90’ heeft de economie zich sterk ontwikkeld en dient het nu behalve als het belangrijkste verkeersknooppunt ook als een commercieel centrum. Er woekeren in vergelijking met andere grote steden – behalve vol van wolkenkrabbers met prachtige verlichting in de avond, groot netwerk van autowegen en druk verkeer – natuurlijk ook heel veel mensen. De stad heeft, vanwege de ligging, een plaats in de Guinness Book of Records verdiend. De stad is namelijk van alle metropolen op deze aardbol, het verst verwijderd van een zee of een oceaan.

Maar wat kun je als toerist in de stad bezoeken? Je zou bijvoorbeeld the International Grand Bazaar Xinjiang 新疆国际大巴扎 kunnen bezoeken. Dit is ’s werelds grootste bazaar, waar de Islamitische cultuur, architectuur, etnische handel, toerisme en vermaak bijeen gebracht worden. Of ga de Hongshan红山berg (eigenlijk: een heuvel) op om de stad vanaf de hoogte te bekijken, waar je de skyline van Ürümqi kunt bekijken of fotograferen. Op de Hongshan berg kun je niet alleen de skyline bezichtigen, maar ook naar het park gaan. Er zijn diverse activiteiten te doen daar. Ga ook even langs de People’s Square voor je fotocollectie. Er is normaal gesproken niet veel te doen daar, behalve om foto’s te maken, of als er een evenement is. Desondanks is het één van de meest belangrijkste toeristische trekpleisters. Liefhebbers voor musea of geschiedenis van Xinjiang, moeten vooral Xinjiang Autonomous Region Museum 新疆维吾尔自治区博物馆 bezoeken. Hier worden bijvoorbeeld Tarim mummies uit de Taklamakan woestijn, zoals het lichaam van de beroemde Loulan Schoonheid tentoongesteld (van wie men vermoedt dat ze één van de sprekers is van de uitgestorven Indo-Europese taal: Tochaars). Ook de verloren steden als Niya, Loulan, Astana en Jiaohe worden hier gepresenteerd.

Ürümqi is zeker een stad die niet mag worden vergeten tijdens een lange reis door China. De stad is vanwege zijn verre noordwestelijke ligging uit het oog verloren door vele reizigers. Een stad waar je niet alleen Han-Chinezen tegenkomt, maar ook de diverse exotische Turkse volkeren als Oeigoeren, Oezbeken, Kazachen en Kirgiziërs. Het is zeker een stad die te vergelijken is met Shanghai – een metropool met dicht bij elkaar bebouwde wolkenkrabbers.

 

By Randy Gong

 

 

GEEN REACTIES