Tegenwoordig kan bijna niemand meer zonder smartphone en vrijwel iedereen maakt gebruik van mobiel internet. Bellen, Facebook, Twitter, Whatsapp, pingen, e-mails lezen en noem het maar op, wie kan er tegenwoordig nog een dag zonder. Ik niet in ieder geval, ik heb zelf een iPhone en ik geef toe: I’m addicted. Zelfs als ik in het buitenland zit, dan nog is de verleiding groot om even Whatsapp aan te zetten. Data roaming (internetten) in het buitenland is dus vanzelfsprekend geworden voor iedereen, vooral voor degenen met smartphones.

Zo was ik in Yuhu (mini-dorpje tussen de bergen in China) en zoals in elk klein dorpje viel er niet zo veel te doen. Ik wilde contact maken met mijn vrienden en foto’s van lekker eten delen (en zo al mijn vrienden jaloers maken), met andere woorden: ik had internet nodig! Voor internet moest ik dan naar een internetcafé vol rokende, spugende en vloekende jongens die allemaal verslaafd zijn aan online gamen. Niet echt een pretje dus wanneer je daar als vrouw tussen zit. Daarnaast was het er ook nog eens ontzettend vies, met overal muggen, plakkende tafels en vieze computermuizen. De verleiding was te groot geworden om tóch online te gaan; ik heb mijn e-mail gedownload, gelezen en gebrowsed op mijn iPhone. Toen ik weer thuis kwam, bleek dat ik meer dan €100 kwijt was aan een paar dagen mobiel internet in China (ik heb T-Mobile; kosten zijn €10 per MB).

Ik heb me voorgenomen dat dit mij de volgende keer niet meer gaat overkomen. Zo kwam ik erachter dat er verschillende oplossingen zijn om de hoge roaming kosten te vermijden. Hieronder de verschillende oplossingen:

Naast internetcafés zoals hierboven ook genoemd, kun je ook in een hotel of hostel internet krijgen. Nadeel is wel dat bij de meeste goedkopere hotels en hostels, je alleen kan internetten in de openbare internetruimte. Tijdens de spitsuren (meestal ’s avonds) is het altijd wel vol en dan is het maar wachten totdat een computer vrij komt.

Je kunt ook voor een lokale simkaart kiezen. In Azië kun je dit doen bij zowel elke 7-11 om de hoek, alleen moet je wel weten wat voor simkaart je koopt en welke provider het meest voordelig is. Zo had ik in China een China Mobile kaart gekocht en een internetabonnement opgezet. Uiteindelijk kon ik toch nog steeds niet op internet. Helaas kon de China Mobile winkel mij ook niet helpen en stuurde me weg met de woorden: “sorry, je hebt een buitenlandse iPhone, je kan niet op internet”. Waarschijnlijk was het anders bedoeld, maar dat was wat ik ervan maakte. Daarmee kom ik op het tweede probleem: de taalbarrière. Mijn mandarijn is goed genoeg om een gesprekje te voeren, maar niet goed genoeg om een technisch gesprek te voeren.

In Azië kun je ook kiezen voor Bridge AsiaRoam. Voordeel is dat je in India, Indonesië, Maleisië, Filipijnen, Singapore en Thailand op internet kan zonder van sim te verwisselen. Nadeel is dat de kosten redelijk hoog zijn, zo betaal je voor 2 dagen onbeperkt internet met een dongel wel €47 (zodat je nog bereikbaar ben op je eigen nummer).

Natuurlijk zijn er ook andere wereldwijde oplossingen. Zo heb je Abroadband, Droam en MaxRoam. Bij MaxRoam is het gecombineerd met Voice (bellen) en SMS. De roaming kosten zijn alleen nog steeds hoog; €0,88/100KB. In China zal je dus €8,80/MB moeten betalen. Bij de andere twee bedrijven bieden ze alleen data aan (zonder contract). Bij Abroadband ben je overal online voor €0,59/MB, wat redelijk goedkoop klinkt, maar als je een groot datagebruiker bent, dan betaal je al gauw €600 voor 1 GB. Hier heb je geen borg en je krijgt voor €50 een dongel mee waar je alleen met één apparaat online kan zijn. Integendeel tot Abroadband kun je bij Droam wél met meerdere apparaten (tot max 5) tegelijk online zijn. Zo betaal je voor West-Europa €27,50 op de eerste dag en elke volgende dag €3,50. Wanneer je een dag geen gebruik maakt van Droam, dan hoef je hiervoor ook niet te betalen. Dit is overigens alleen geldig voor de 50MB optie. Daarnaast kun je ook kiezen voor 1GB per maand voor €65. Voor elk extra GB dat je er overheen zit, betaal je wel €45. Nadeel is dat je Droam na gebruik weer zelf moet terugsturen.

Voor mijn volgende vakantie ga ik in ieder geval geen gebruik meer maken van mijn mobiel internet, maar van één van de bovengenoemde oplossingen en welke oplossing dat is, houd ik voorlopig geheim. Het wordt in ieder geval een droomvakantie!

 

By Dandan Zhou

GEEN REACTIES