Vernoemd naar het gelijknamige nummer van Led Zeppelin is Stairway to Heaven (in de volksmond: ‘Stairway’) een befaamd rockcafé in ’t centrum van Utrecht. Overdag kan men hier voor een hapje en drankje terecht in de Steakway, het restaurantgedeelte van de Stairway. ’s Avonds rocken (inter)nationale bands en rock-DJ’s het publiek ondersteboven met hun beats in het rockcafé.

 

Bij binnenkomst waan je jezelf in een rocktempel: er staat een grote houten tafel in de vorm van een elektrisch guitarbody en Amerikaanse rode retro banken met aluminium tafels maken deze stijl af. Aan de muren hangen vele gouden platen en gitaren, waaronder de linkshandige Fender van Nirvana’s Kurt Cobain en er hangen ook andere memorabilia waaronder het inmiddels beroemde schilderij met rockhelden uit het verleden.

Na plaats te hebben genomen in de Steakway, viel ons meteen op dat de bediening van het restaurant niet de snelste is: Stairway had weinig bediendes op deze donderdagavond. Hierdoor duurde het lang voordat we eten konden bestellen. Ik moest zelfs persoonlijk naar de bar lopen om een bediende/barmedewerker naar de menukaart te vragen. Eenmaal langsgekomen om de bestelling op te nemen, ging het redelijk vlot met de bediening: de bestelde drankjes kwamen gauw aan en ook duurde het niet lang voordat het eten op tafel kwam.

We kozen onze gerechten uit het studentenmenu. Als juicy Amerikaanse hap nam ik een Shaggadelic Burger. Deze bestond uit een gegrilde runderburger met cheddar, twee dikke plakken bacon, sla, uienringen, augurk en hamburgersaus. Het bijgerecht bestond uit friet en salade. Wat me als eerste opviel is dat het broodje vrij slap en rimpelig was. Daarnaast was het vlees lichtelijk aangebrand. Nadat de zwarte koolstofresten eraf waren geschraapt kon er eindelijk een hap van deze sappige burger worden genomen. En ik moet zeggen dat de saus het broodje weer grotendeels goed maakte, want deze smaakte meer dan voortreffelijk! De combinatie van sappige augurkjes met vette bacon gaf daarnaast een wonderlijke en calorierijke voldoening. Mijn dag kon niet meer stuk toen vervolgens een grote slok ijskoude bier door de slokdarm in mijn maagje belandde. Voor de rest was het eten voor een gemiddelde student vrij redelijk. Het was jammer van het rimpelige bolletje en het aangebrande vlees. Realistisch gezien bevond ik me dan ook in een rockcafé en niet in een tweesterrenrestaurant. Een grote pluspunt is dat de ingrediënten vers waren. Mijn tafelgenoten waren daarnaast ook tevreden over de studentenhap die zij gekozen hadden.

Tot slot viel het me op dat er vele verschillende soorten mensen dit café bezochten. Van geeky studenten tot aan punkhuismoeders en van kakkers tot aan gothics: De sfeer werd er niet minder om. En dat kwam doordat we het volgende gemeen hadden: liefde voor muziek, liefde voor rock.

 

Restaurant:                                              Stairway to Heaven
Adres:                                                         Mariaplaats 11-12, 3511 LJ Utrecht
Tel:                                                                030 2322288
Website:                                                   http://www.stairway.nl/
Openingstijden:                                   Maandag t/m zaterdag vanaf 11.00 uur open
Zondag vanaf 13.00 uur open
Prijs gerechten:                                    Voorgerechten v.a. €3,-. Hoofdgerechten v.a. €9,50.
Nagerechten v.a. €7,-
Prijs drankjes:                                        Fris v.a. €2,-. Alcoholische dranken v.a. €2,30
Reserveren:                                            Aangeraden in weekenden en/of met groepen
Opmerkingen:                                       Studenten krijgen op vertoon van hun collegekaart de                                                                                                             keuze uit de gerechten uit het (goedkopere) studentenmenu.

 

By Endriean Prajitno

GEEN REACTIES