Hello ASN followers! I am proud to say dat ik vanaf vandaag deel uitmaak van de ASN family. Mijn naam is Sam-Yu Wu, aka Semmy, en ik ben 23 lentes jong. Op dit moment zit ik in het laatste jaar van de opleiding Oriëntaalse Talen en Communicatie op de Hogeschool Zuyd, te Maastricht. De komende maanden ga ik in Beijing bij Plus Factory mijn eindstage lopen en dit wil ik graag met jullie delen.

Plus Factory is een global digital development and production company met kantoren in New York, Beijing en Ho Chi Minh City. Plus Factory werkt nauw samen met web publishers, mediabedrijven en agentschappen en biedt een breed scala van digitale diensten voor internet, sociale media en mobiele platforms aan, voor grote bedrijven zoals Kappa, Dove, ESPN, Star Bucks. Kortom, een leuk en interessant bedrijf!

 

September 2010: Keuze

Voordat ik bij Plus Factory terecht kwam, heb ik eerst een hele lange weg moeten afleggen. Je vraagt je dan af wat voor een stage je wilt en in welk land. Voor mij was het meteen duidelijk dat ik in Hong Kong of Beijing mijn stage wilde doen, omdat ik veel ervaring wil op doen en: 1) in Hong Kong familie heb wonen en het voor mij gemakkelijker is, en 2) in Beijing, omdat een deel van mijn vrienden daar ook heen gaan en omdat ik het een leuke stad vind. Verder was het ook duidelijk dat ik een marketinggerichte stage wilde doen, omdat ik marketing zie als een uitdaging  (het is nooit hetzelfde), en het goed aansluit op mijn opleiding.

 

October 2010: Zoektocht

Na besloten te hebben waar en wat voor stage ik wilde doen, ben ik begonnen met zoeken. Thank God beschikken we tegenwoordig over de zoekmachine Google, want anders zou ik niet weten waar ik zou moeten zoeken. Voor de stage van Hong Kong zou mijn tante mij helpen, dus daar hoefde ik me geen zorgen over te maken. Maar voor de stage in Beijing dus wel. Eerste zoekpoging stage Beijing met keywords ‘internship Beijing’: FAIL. Je krijgt allemaal websites waarvoor je moet aanmelden en moet betalen en dat ging ik dus mooi niet doen! Tweede zoekpoging met keywords ‘workplacement Beijing’: FAIL. Ook hier moet je vaak ergens voor aanmelden en betalen. Dit werkt niet echt, wat nu? Waarom niet gewoon op sites van bedrijven kijken waar ik interesse heb en hopen dat ze daar stages aanbieden en anders een open sollicitatie versturen? Bij het zoeken merkte ik vaak dat er geen internship bij vermeld stond, dus belde ik toch even om te kijken of ze geen stages hadden. Vaak was dit wel het geval en kon ik dus mijn sollicitatiebrief en CV mailen. Ondertussen had mijn tante een stage in Hong Kong gevonden bij HSBC (Hong Kong Shang Hai Banking Corporation) dat een van de grootste bedrijven in de wereld is. Aan de ene kant echt een enorme kans, aan de andere kant,  banking ligt me niet echt. Ach ja, één is beter dan geen toch? Even terug naar de zoektocht, bij een van de bedrijven, Plus Factory, waren ze meteen heel enthousiast en had ik min of meer een sollicitatiegesprek door de telefoon. Na wat heen en weer te hebben gemaild en een aantal gesprekken, had ik in oktober mijn stage binnen!

 

Februari 2011: Plus Factory here I come!

Stage lopen bij een internationaal bedrijf in Beijing is best wel een enge gedachte. Kan ik al de theorie die ik in 3 jaar heb geleerd wel toepassen in de praktijk? Is mijn Chinees wel goed genoeg? Dit soort vragen dwarrelden door mijn hoofd. What if, what if? Zaterdag 12 februari was eindelijk het grote moment. Alhoewel ik na aankomst er al een keer was geweest en bijna iedereen had ontmoet, was het toch wel even spannend. Ik liep naar binnen en ging op mijn plekkie zitten (naast ‘’DE manager’’). Er werd me verteld wie wat doet (animator, project managers, designers, creative director). Mijn taak is DE manager assisteren in projecten en eigen projecten opzetten (sociale media; Chinese Twitter/ Facebook kunnen gebruiken voor commerciële doeleinden en websites die vanuit WordPress worden opgezet kunnen maken). Aan het einde van mijn stage zou ik een project manager moeten zijn. Dit is een ontzettende grote uitdaging dus! In week 1 heb ik aan mijn eerste project gewerkt. In dit project heb ik de website www.plusfactory.cn/paperplanes/gallery/history bijgewerkt en mooi gemaakt (take a look and play!). Ook ben ik met de Chinese marketingstrategie voor dit project bezig (je leest het goed, in het chinees ja!). Met elke week nieuwe deadlines wordt het alsmaar drukker. Zal ik de druk aankunnen en een goede project manager kunnen worden?

Tijd zal het vertellen!

 

By Semmy Wu

 

 

 

 

GEEN REACTIES