“Je t’aime. Ich liebe dich. Ti amo. Te quiero. Eu te amo.”

Say again? Wat staat daar? Google Translate zegt: Ik hou van je. In het Frans, Duits, Italiaans, Spaans en Portugees that is. Want als je geliefde Frans, Duits, Italiaans, Spaans of Portugees is, dan komen deze woorden (vroeg of laat) uit zijn of haar mond: klinkt namelijk gewoon veel beter in de moedertaal dan gebrekkig Nederlands. Natuurlijk reuze spannend, een geliefde met een andere (culturele) achtergrond. Maar ook vragend om moeilijkheden en problemen…ja toch? Of overwint liefde alles?

Programma’s zoals ‘Grenzeloos Verliefd’ (elke zondag, 20:00 uur, NET5) laten zien hoe stapelverliefde mensen alles doen om bij hun ware te kunnen zijn. Voor de liefde van hun leven laten zij hun vertrouwde omgeving in Nederland achter en reizen zij hun soulmate achterna naar het buitenland. Familie, vrienden, werk blijven achter in Nederland en een nieuw bestaan wordt opgebouwd in een ander land. Een grote stap. Een stap met veel impact. Een nieuwe start. En dat alles voor de liefde van je leven.

Offers moet je brengen in de liefde. Tijd vrijmaken om elkaar te zien (‘verwaarlozen’ van vriendschappen is soms onvermijdelijk), omgaan met schoonouders, meegaan naar familie-verplichtingen. Maar wat als je geliefde in het buitenland woont? Naast al deze genoemde dingen komt daar ook nog eens bij dat je een (heel) eind moet reizen om je geliefde te kunnen zien. Wellicht je vertrouwde leventje achterlaten. Een groot offer. Maar als je verliefd bent… wat maakt het nog uit? Je wilt niets liever dan bij je zielsverwant zijn, waar op aarde dat ook is. In ‘Grenzeloos Verliefd’ brengen tien Nederlandse vrouwen dit offer. In naam der liefde. Het eerste wat in mij opkwam: “zijn ze gek geworden?!”. Ja, in feite zijn ze dat. Liefde maakt je namelijk gek: helder denken lukt niet meer. Relativeren wordt moeilijker. Niets lijkt nog belangrijk behalve die ene persoon. Liefde maakt blind. Drijvend op een roze wolk beginnen de vrouwen het grote avontuur om bij hun geliefde te kunnen zijn. Vroeg of laat stuiten zij echter op problemen. Ineens lijkt alles een stuk minder rooskleurig. Misschien is hij toch niet de ware. Het aanpassen aan de plaatselijke cultuur blijkt toch lastiger te zijn dan gedacht. Heimwee naar familie en vrienden. Een vreemde voelen in in dat vreemde land. En dan? Opgeven en terugkrabbelen naar je oude leven? Of doorzetten en alles op alles zetten om het te laten werken? Wie had gezegd dat het makkelijk zou gaan? En offers moet je nou eenmaal brengen, ja toch? Bovendien: je bent nou eenmaal verliefd. Niet zomaar verliefd: Grenzeloos Verliefd!

 

By Ailin Chou

 

 

 

GEEN REACTIES