Voor onze review vandaag gaan we ons van de vertrouwde Randstad verplaatsen naar onze jongste provincie, en wel naar de hoofdstad daarvan: Lelystad. In dit stadje bevindt zich een culinaire belevenis die erom schreeuwt om geproefd te worden. Ik heb het over Chinees Vegetarisch Restaurant Yuan. Het eerste dat je waarschijnlijk opvalt is het woordje “vegetarisch”, waarna misschien de gedachte volgt: “Oké, volgende recensie!”. Maar geloof me als ik zeg dat zelfs fervente carnivoren hiermee een geweldig restaurant hebben ontdekt.

Het restaurantje bevindt zich een paar minuutjes van het station af en ziet er gezellig en knus uit. Je wordt hartelijk welkom geheten door de eigenaren, waarna je eventueel uitleg kunt krijgen over de verschillende “vlees-vervangers”. Wij waren vooral geïntrigeerd door het verassingsmenu, waarbij je een soepje, voor- en hoofdgerecht krijgt die is samengesteld door de chef. Je kunt verder ook allerlei andere wensen doorgeven, zoals of je een zout-arm dieet hebt of dat je veganist bent. Handig!

Als soep krijgen we een wun tun soep, een heldere soep met deegballetjes die gevuld zijn met sojapasta. Ik heb best vaak wun tun soep gegeten bij de Chinees, waarbij ik vooral de garnalen wun tun’s lekker vind. Toen ik zag wat voor soep we hadden gekregen, was ik dan ook extra nieuwsgierig. …Het was werkelijk verrukkelijk. Ik heb géén idee hoe ze het doen, maar het was een heerlijke volle, zachte smaak die zelfs veel lekkerder is dan de originele wun tun soep!

Na onze soep hoefden we niet lang te wachten op het voorgerecht, dat er feestelijk uitzag en kleurig was versierd met verschillende groentevormpjes en hapjes. We kregen een pisang goreng (gebakken banaan), pangsit goreng (krokante deegvelletjes), soja nuggets en kleine loempia’tjes. De gebakken banaan was knapperig van buiten en zacht van binnen, heerlijk zoet en perfect gebakken. De pangsit goreng is erg lekker met de zoetzure saus die je erbij krijgt, de soja nuggets hebben weer zo’n heerlijke, verslavende smaak en ook de kleine loempia’s smaken alsof je er nog tien van zou kunnen eten.

Tegen deze tijd was onze verwachting voor het hoofdgerecht, zoals je misschien begrijpt, heel erg hoog. We waren ontzettend benieuwd naar wat we zouden krijgen. Het bleken witte sojaplakjes in een barbecuesaus met groenten te zijn, en een peking eend! Ja, een peking eend! Geheel vegetarisch natuurlijk, bereid met tarwe-gluten… wat misschien niet zo lekker klinkt, maar des al te lekkerder is! De peking eend heeft een krokant korstje en een zachte binnenkant en is heerlijk gekruid. De witte sojaplakjes zijn tong-strelend en hoewel het grote porties zijn, eten we alles op. Schrápen we het eten van onze borden.

Yuan heeft voor altijd afgerekend met het cliché dat vegetarisch eten niet lekker zou zijn. Het eten dat je krijgt is supervers en gezond en dat proef je. Een restaurant dat absoluut op je to-visit lijst moet staan!


Restaurant: Chinees Vegetarisch Restaurant Yuan
Adres: Dukaatpassage 23, Lelystad
Telefoon: 0320-245903
Website: www.vega-yuan.com
Openingstijden: Ma & Do  16:30-21:00
Wo & Vrij 12:00-14:00 en
16:30-21:00
Za & Zo    12:00-21:00
Prijs gerechten/menu: Verassingsmenu vanaf 12.50
Reserveren: In het weekend gewenst

 

GEEN REACTIES