Wat is dat toch tegenwoordig, mensen die alleen maar dure woorden in hun gesprekken gebruiken. Om zo hopelijk wat intelligenter te lijken? Niets is meer dan waar, althans als je voor mijn neus staat. Intelligentie is niet te peilen met het aantal woorden die je per dag uitkraamt. En al helemaal niet met de zogenaamde duurheid van een woord. Wie wil nou elke keer tijdens een lopend gesprek, tegelijkertijd in zijn hoofd bezig zijn met het vertalen van de zojuist gezegde woorden? Ik in ieder geval niet. Natuurlijk is het zo dat je in bepaalde branches in vakjargon moet praten. Dus de woorden die gerelateerd zijn met je werk of werkzaamheden. De branche waarin ik het altijd goedkeurde om met moeilijke woorden te smijten is wat mij betreft altijd de juridische sector geweest. Als je namelijk ooit eens een brief hebt gekregen van iemand of een bedrijf uit die sector, dan weet je vast wel waar ik het over heb.
Dit veranderde compleet toen ik in een artikel las dat de geloofwaardigheid van een advocaat met een bepaalde percentage afneemt als hij of zij zijn pleidooi in volstrekt onbegrijpelijk Nederlands houdt. Advocaat Marnix van der Werf (Meijering Van Kleef Ficq & Van der Werf Advocaten) heeft gezegd: “Eenvoud is waar het om draait, ook in taalgebruik. Je moet zeggen wat je vindt en wat je wilt en als je een standpunt hebt, dan zeg je: ik vind dit.’’ Punt uit. Duidelijker dan dit kan het eigenlijk ook niet. In moeilijke woorden praten betekent juist eerder dat je je materie niet goed beheert en daarom maar een ingewikkeld en gecompliceerd betoog gaat houden. Wat uiteindelijk weer afbreuk maakt op het punt dat je probeert te maken.

Een expert op gebied van juridische taal, en de auteur van “De Grondwet in eenvoudig Nederlands” zijn het er beide ook over eens dat het gebruik van moeilijke dure woorden vaak gepaard gaan met: onzekerheid, status, sociale druk en gewoonte. En wat ben ik blij dat dit gezegd is door een advocaat. Met andere woorden, dure woorden gebruiken laat niet zien dat je als persoon zijnde intelligenter bent. Het geeft anderen juist eerder het gevoel dat je als persoon zijn nogal onzeker bent. En dit probeert te verhelen met allerlei decadente woorden die mensen nimmer gebruiken. En die stiekem weer uit de eerste de beste thesaurus woordenboekje geplukt is. Ja precies, dus dat.

By Irene Quah

GEEN REACTIES