Afgeprijsd! Alléén deze week, wees er snel bij! Zolang de voorraad strekt, op=op! Profiteer nu van deze unieke aanbieding!

Deze woorden hebben een magisch effect op ons. Deze woorden klinken als muziek in de oren. Deze woorden schreeuwen je toe en voor je het weet sta je weer buiten, met volle tassen en een grote glimlach. Én een lege portemonnee. Maar: het was een koopje. Zoveel korting. Flink bespaard. Alleen deze week geldig. Unieke aanbieding. Once in a life time offer.

Op het moment van schrijven van deze column is het overheerlijke, fantastische, verrukkelijke ijs van Ben & Jerry’s in de aanbieding bij de Albert Heijn. Alléén deze week bij de Appie Heijn: een 500ml pot Ben & Jerry’s vloeibare hemel voor €3,35 in plaats van €4,95. Een besparing van maar liefst €1,60. Haal 5 potten (moeilijk kiezen tussen al die heerlijke smaken…we want them all) en je bespaart maar liefst 5 x €1,60=€8,00. ACHT hele euro’s in één week bespaard. En wat te denken van die ene prachtige jas. Normaal kost deze 200 euro. Duur. Maar je hebt geluk! Het laatste exemplaar in jouw maat! En het zit als gegoten. Ongetwijfeld zul je veel complimentjes ontvangen. Bovendien is een goede winterjas altijd welkom bij deze koude winter. Je bent wel toe aan een nieuwe jas. En deze is in de aanbieding. Je bespaart maar liefst 50 euro, dus…zeker doen! Ja toch? Nu we het over de winter hebben, wat is er fijner dan na een lange vermoeiende dag lekker op de bank te kruipen achter de tv om je favoriete serie of film te kijken? Televisies waren recentelijk toevallig in de aanbieding bij de Media Markt. Niet zo heel lang geleden ben ik de trotse eigenaresse geworden van de LG 32 3200 lcd tv. Jawel, mét korting gescoord! Ik heb maar liefst 45 euro bespaard…Life’s good indeed.

Ook al nemen wij ons voor niets te kopen en alleen te kijken, zodra de magische woorden ‘korting’, ‘sale’, ‘uitverkoop’ ons gezichtsveld bereiken, verdwijnt het goede voornemen als sneeuw voor de zon. Wij moeten kopen. Want wij willen besparen. Als wij nu kopen dan besparen wij. Besparen=slim bezig zijn. Weg schuldgevoel (nou ja deels dan). Een prachtige manier om flink veel geld te besparen en dus slim bezig te zijn is bonnen/vouchers aan te schaffen van Groupon. Hoge kortingen, megagoeie deals. Slechts 24 uur is de aanbieding geldig dus wees er snel bij! Erg slim van Groupon. Via mond-tot-mond reclame worden deals verspreid en mensen aangespoord ook slim te zijn en te besparen.

Wij simpele wezens zijn erg gevoelig voor hoge kortingen. En dus gaan wij massaal ‘hamsteren’ zodra er te hamsteren valt. Immers, wie weet hoeveel wij wel niet besparen door het nú te kopen in plaats van over een maand (wanneer we weer geld hebben, maar dan is het al te laat, want dan is het niet meer in de aanbieding). Wij mensen zijn zwak. We kunnen niet zonder voedsel. We kunnen niet zonder water. Wij kunnen niet tegen kou. Wij kunnen niet tegen hitte. En bovenal: wij kunnen kortingen niet weerstaan. Ondanks dat onze portemonnee het niet toelaat, gaan wij toch kopen om te besparen. Zie het als een investering, zeggen wij tegen onze geweten. De winkels hebben het vast het beste met ons voor. Zij stimuleren besparen en investeren door kortingen aan te bieden. Kortom, wij hoeven ons niet schuldig te voelen wanneer wij bezwijken voor de verleidelijke aanbiedingen. Zo zitten wij nou eenmaal in elkaar, daar kunnen wij niks aan doen…

 

By Ailin Chou

 

GEEN REACTIES