“Wat?” is het eerste wat er waarschijnlijk in je opkomt. Maar schrik niet van dit luxe woord, want deze zin zal je misschien later in je loopbaan/stage carrière nog vaak te horen krijgen. Bij elk sollicitatiegesprek is het natuurlijk een groot dilemma om aan te voelen wanneer het gepast is om te beginnen op het je-en en jij-en. Vandaar ook dat je maar beter op de zin kan wachten “kunnen we elkaar tutoyeren?” Wat meteen ook de betekenis is van het woord tutoyeren. Als we de dikke Van Dale openslaan krijgen we namelijk dit als uitleg: tu·toy·e·ren [tuutwajjeere(n)] -eerde, h getutoyeerd met jij en jou aanspreken.

Waarom zou je in een sollicitatiegesprek in zo’n dilemma verkeren denk je nu bij jezelf? Het is toch niet meer dan logisch dat je de ander altijd met u aanspreekt? Wacht maar totdat je bij een bedrijf komt waarin alles, maar dan ook alles in een zeer informele sfeer is. Waar de interviewer misschien maar 1 tot 2 jaar ouder is dan jij, en je gewoon direct het idee geeft dat je gewoon one of the crew bent. Dan zal je merken dat er een tweestrijd in je hersenen begint te komen. De oubollige, maar formele “U”, staat oog in oog met de moderne, maar informele “JIJ”. Wie zal er als winnaar uit de strijd komen? Welk woord zal er vanuit jouw hersenen naar je mond gestuurd worden? Tijdens je hele gesprek zal deze strijd gaande zijn. Maar ik geef je een ding mee. Begin thuis je “U” maar te trainen, want of je het nou fijn vindt of niet, dit wordt door elke interviewer erg gewaardeerd. Als zij op zo’n manier aangesproken willen worden. Wat zijn nog meer punten waarop we goed moeten letten als wij op ons best willen gaan solliciteren?

Absolutely a go
* Representatief gekleed gaan. Natuurlijk zal je kledingkeuze een beetje afhangen van het type bedrijf waar je solliciteert. Maar je kan beter overdressed dan underdressed zijn.
* Respect hebben voor je huidige werkgever, maar zeker ook je vorige werkgevers.
Uit de manier waarop je over een ander bedrijf spreekt, zullen interviewer vaak denken dat je in de toekomst ook zo over hen gaat spreken.
* Kijk de interviewer altijd aan.
* Vragen wat de interviewer van jou vond. Natuurlijk alleen maar doen als je zelf een goed gevoel van het gesprek had, als dit namelijk niet zo was, kan het een behoorlijke dreun voor je eigenwaarde zijn.

Absolutely a no go
* Te casual of sportief gekleed gaan. Laat de sneakers en je spijkerbroek (vooral tijdens het eerste gesprek) maar lekker thuis in de kast.
* Te laat zijn. Bereid alles goed voor, waaronder ook je timemanagement. Als je nogal onbekend bent op dat terrein, zorg er dan voor dat je ruim de tijd neemt, zodat je op tijd komt. Ben je echt meer dan een half uur te vroeg, loop dan nog een extra blokje om voordat je, je bij de receptie meldt. Volgens de professionele etiquette is 5 tot 10 minuten eerder de perfecte tijd om je zelf te melden.
* Continue opscheppen over jezelf. Het is goed om jezelf goed op de kaart te zetten, maar jezelf te arrogant op te stellen is funest voor jezelf.

Zo zie je dus dat er tijdens het solliciteren behoorlijk wat punten zijn waarop je goed moet letten. Het belangrijkste tijdens je sollicitatie is, dat je jezelf goed in je vel moet voelen in wat je draagt, zegt en doet. En je gewoon eerlijk bent over alles. Is dat niet het geval, dan val je namelijk verschrikkelijk door de mand en loop je de kans om aangenomen te worden alsnog mis.

By Irene Quah

GEEN REACTIES