Bijna iedereen weet dat ons lichaam organen heeft, zoals lever, maag, longen enzovoorts. Maar hoe komt het dat bijvoorbeeld onze maag voedsel verteren en onze lever eiwitten produceren die essentieel zijn voor ons lichaam?

Eerst gaan we een stukje (weefsel) van een orgaan nemen. De weefsel wordt zodanig bewerkt dat die nog maar uit kleine stukjes bestaat. Dit wordt dan een monster (je begrijpt toch wel dat dit monster niet de betekenis heeft als het monster die in sprookjes voorkomt dat je als kind heel erg eng vond?) of in het Engels specimen genoemd. Daarna zetten we het monster onder een microscoop en zien we dat het monster, onze organen dus, eigenlijk uit cellen bestaan. We zien dan niet alleen dat de organen uit cellen bestaan maar ook de vorm van die cellen.

cellfig10.jpgHoewel de meeste mensen denken dat een cel bolvormig (op 3D niveau) is of ronde vorm (op 2D niveau) heeft, hoeven niet alle cellen zo uit te zien. De cellen kunnen ook langwerpig er uit zien. Maar voor het gemak, nemen we nu aan dat de cellen rond zijn. We zien tot nu toe wel de cellen maar nog niet gedetailleerd genoeg. Om dat te kunnen bereiken moeten we het monster verder bewerken en onder de transmission electron miscope ofwel een TEM zetten.

Onder de TEM zien we behalve de vorm van de cel ook meer details van de cel. We zien dat een cel ook “organen” heeft. Alleen heten die niet organen maar organellen. De “ hersenen” van een cel zijn een celkern. In de celkern wordt alles van een cel geregeld. Het zet de cel aan om eiwitten te produceren. De “lever” van een cel is de ribosomen en hun endoplasmatische reticulum. Hierin worden de eiwitten geproduceerd. De geproduceerde eiwitten, zoals trypsine die onder andere in de maagsap zit om eiwitten in onze voedsel af te breken. De geproduceerde eiwitten worden daarna door een netwerk, ook wel Golgi- apparatus genoemd, naar de celmembraan ( de wand van de cel) vervoerd en uitgescheiden die voor de desbetreffende organen van ons lichaam nodig zijn. Immers, om een orgaan goed te laten functioneren is eiwitten ervoor nodig. De cellen houden onze organen wel draaiend door middel van eiwitten produceren, maar ze doen dit niet gratis. Daarom moeten we eten. In voeding zitten namelijk ook eiwitten maar die is voor ons lichaam onbruikbaar. Maar de aminozuren (bouwstenen) van die eiwitten hebben we wel nodig. De aminozuren zijn dus “geld” die de cellen van ons vragen voor zijn verrichtte werk om onze organen draaiend te houden.cell.gif

Een cel kan namelijk niet alleen eiwitten uitscheiden maar ze kunnen ook voedingsstoffen uit onze voedsel opnemen. De celmembraan heeft dus behalve scheidsvermogen ook eetvermogen. De opgenomen voedingsstoffen worden in de “maag” van een cel, ook wel lysosomen genoemd en verder worden afgebroken tot stoffen die een cel nodig heeft voor zijn productie van eiwitten.

Kortom, de cellen doen eigenlijk het werk voor de desbetreffende organen en om die cellen in werk te houden en uiteindelijk ons lichaam als geheel, moeten we daarom eten.istock_000002986202xsmall-eat-apple.jpg

 

By Randy

GEEN REACTIES