In de vroege ochtend gewekt worden. Rond een uur of 6 begint het… niet het gefluit van de vroege vogels. Maar het gefluit, gejuich, geklap, gezing en geherried door de local kids. Jarenlange traditie aan irritante kinders die vroeg op zijn om koninginnedag te gaan vieren. De dag staat bekend om zijn overvloed van junk, trash en rommel. Ijverige kinderen die graag hun afgeleberde beer willen verkopen voor een euro. Dan alsnog is t een euro teveel. Waar bij mij koninginnedag bekend om staat is natuurlijk niet de hoogst irritante kinders, rommel en drukte. Maar koninginnedag staat ook bekend om zijn vele feesten die overal op ieder tijdstip in het land worden gehouden.

NederlandOranje

De hele koninklijke familie kan me gestolen worden, maar Koninginnedag is de Hollandsche feestdag bij uitstek. Natuurlijk, er bestaat ook nog iets als Bevrijdingsdag en Sinterklaas, maar op Koninginnedag steekt iedereen zich massaal in het oranje, in ieder dorp en iedere stad worden er activiteiten georganiseerd en iedereen viert feest.

Jammer genoeg heeft deze vorm van eensgezindheid ook een keerzijde. Amsterdam is wel erg druk op Koninginnedag. Komt natuurlijk door die feesten van Radio 538 en Slam!FM. Toch ongelofelijk dat zulke slechte line-ups altijd zoveel publiek weten te trekken. Ook hoor ik er eigenlijk zelden positieve verhalen, iedereen vindt het veel te druk. Toch ironisch dat een feestdag die iedereen met een oranje hart zo sterk met elkaar verenigt, altijd zulke negatieve reacties krijgt van mensen die gratis feesten bezoeken.

Helaas is het zo: grote, gratis feesten zijn leuker in kleine steden dan in grote. Hiervan is Rotterdam het beste voorbeeld. Met het zomercarnaval vorig jaar werd er iemand met blote vuisten doodgeslagen en enkele maanden daarvoor, tijdens het Bevrijdingsfestival, waren er ook diverse schiet- en steekpartijen. Ook op de Fit For Free Dance Parade word er jaarlijks gevochten; de loopgraven in de Eerste Wereldoorlog zijn er niets bij. Het is ook niet voor niets dat burgemeester Aboutaleb heeft besloten om de vrijheid van gratis feesten in Rotterdam aan banden te leggen.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben echt een stadsmens en hou erg van feesten, alleen gratis entree en grote feesten in grote steden zijn geen goede combinatie. Het publiek dat er op af komt is erg verdeeld en sowieso leidt overmatig alcoholgebruik in grote drukte in veel gevallen tot vechten. Waarom heb ik nou eigenlijk nooit begrepen.Radio538

De kleinere feestjes op Koninginnedag, die trouwens ook nog behoorlijk druk zijn, zijn meer mijn ding. Zo zijn Twstd Qnsdy, georganiseerd door het welbekende Twstd DJ-café op de Weteringschans in Amsterdam en GZG Europarking, een door Gasten Zonder Grenen georganiseerd feest in een parkeergarage, wel gezellig. Het kan dus wel! Waar dat door komt? Ik zou het eigenlijk niet weten. Waarschijnlijk hebben de slechte, commerciële line-ups van Slam!FM en Radio 538 er iets mee te maken. De moraal van dit verhaal: Fouradi, Lasgo en DJ Chuckie zetten aan tot vechten. Nooit meer naar luisteren dus! Nog maar zes weekjes en dan is het alweer Koninginnedag. Helaas zit ik dit jaar in Hong Kong…

By TinYee

GEEN REACTIES