Column: “WK Koorts”

Het WK is natuurlijk inmens populair in Nederland. Elke huiskamer, bar/kroeg en zelfs op festivals volgens mensen gezamenlijk de wedstrijden van Nederland.
De vraag is hoe wordt dit beleefd buiten Nederland? Ik heb hier zelf wat meer ervaring mee aangezien ik het WK volg vanuit Amerika. Ondanks dat Amerika zich geplaatst heeft voor de volgende ronde is er helemaal geen wk koorts gaande. Geen versierde huizen, mensen in jerseys of vlaggen op de auto’s.

Dat is vreemd want met de Super Bowl (American Football) en de NBA Play-offs (Basketbal) is het hele land achter de buis en wordt dit samen gekeken. Reclame’s worden verkocht voor miljoenen dollars en er zijn zelfs contest voor de leukste reclames.

Het lijkt er dus op dat de Amerikanen helemaal geen geen interesse hebben voor voetbal. Dit terwijl het een grote sport is op de middelbare school. Amerika heeft hun ei- gen professionale voetbal competitie (Major League Soccer) waarin bekende spelers zoals David Beckham, Marcus Beasley (Oud PSV-er) gespeeld hebben. Helaas komen er nauwelijks toeschouwers naar de stadiums en de wedstri- jden worden in slechte kwaliteit door de spaanse kanalen uitgezonden, omdat alleen de Hispanic market interesse heeft in voetbal.

Je zou bijna denken date r helemaal geen WK koorts in Amerika is. Ik dacht hetzelfde totdat ik in de Mexicaanse en Koreaanse wijk terecht kwam en het leek net alsof ik in Nederland was, maar dan is alles rood (Zuid-Korea) en groen (Mexico).

Het WK wordt door Koreaanse en Amerikaanse bedrijven gebruikt als marketing tool want er zijn speciale acties voor TV bundles met uitgebreide sport kanalen, stadiums (Staples Center van de Los Angeles Lakers) worden afgehuurd om op grote scherm live de wedstrijd uit te zenden met muziek en mensen die het publiek opswepen. Grote parken worden omgedoopt tot een open theater waar op grote schermen de wedstrijden uitgezonden worden.

Hoe zit het met Nederland?

Er zijn helaas niet zoveel Nederlanders in Los Angeles en er is niet zo’n grote Nederlandse gemeenschap in Nederland. Dit betekent dat ik helaas in mijn eentje op moet staan om 4 in de ochtend om de wedstrijd van Nederland te kijken en dan via internet radio naar Nederlandse commentaar moet luisteren. Ik moet eerlijk toegeven dat ik bij sommige minder belangrijke wedstrijden vrienden van me heb gevraagd om de wedstrijd op te nemen zodat we op een normaal tijdstip de wedstrijd kunnen kijken.
Dit is natuurlijk erg lastig want ik kan dan niet mijn e-mail lezen, inloggen op mijn hyves/facebook en helemaal niet online surfen. Voor de kwart finale wedstrijd tegen Brazilie heb ik een andere strategie. Ik heb niemand bereid gevonden om vroeg op te staan om 7 uur ‘s ochtends op een werkdag achter de buis te zitten, dus heb ik besloten om een restaurant/sport bar in Downtown LA te zoeken om daar de wedstrijd te bekijken. Het maakt me niet uit of ik helemaal in mijn eentje daar zit in mijn oranje shirt, maar dit is iets wat ik ABSOLUUT niet wil missen.

Op dit soort momenten heb ik wel een klein beetje heimwee naar Nederland, maar als ik denk aan al het regen, wind en koude temperaturen dan is dat snel over. Het hier is altijd zoning, 30 graden en zelden regen…

By Melvin (melvin@asn-online.nl)


GEEN REACTIES