De eerste wereldexpositie vond plaats in London in 1851: een wereldtentoonstelling die industrieën van verschillende landen bij elkaar bracht. De Wereld Expo’s worden gehouden, omdat ze belangrijk zijn voor economische, wetenschappelijke, technologische en culturele uitwisselingen. Het is een onmisbaar platform voor het uitwisselen van innovatieve ideeën, het kijken in de toekomst en het tentoonstellen van ervaringen uit het verleden.

 

De laatste vijf edities van de Wereld Expo, ieder met hun eigen (wereld)thema’s, waren:

2000 Hanover, Duitsland

2002 Haarlemmermeer, Nederland

2003 Rostock, Duitsland

2005 Aichi, Japan

2008 Zaragoza, Spanje

De wereldtentoonstelling 2010 in Shanghai is een groots evenement dat onder andere het stadsleven van de 21ste eeuw gaat onderzoeken. In het jaar 2010 zal 55% van de wereldbevolking in steden leven. Verstedelijking brengt geheel eigen en nieuwe problemen met zich mee en vraagt om nieuwe en vooral duurzame oplossingen. Het thema van de Wereld Expo 2010 in Shanghai is daarom ook ‘Betere Stad, Beter Leven’. Gedurende deze 184 dagen zullen deelnemers ideeën en ervaringen uitwisselen omtrent de ontwikkelingen van stadsleven, levensstijl en werkomgeving. Tevens biedt de Wereld Expo 2010 in Shanghai een platform aan om een eco-vriendelijke gemeenschap te ontwikkelen.

Hai Bao is de mascotte van de Wereld Expo. Hai Bao betekent “schatten van de zee”.

Met de Wereld Expo hoopt Shanghai 200 landen bijeen te brengen die samen voor 70 miljoen lokale en buitenlandse bezoekers gaan zorgen. Hiermee wordt dit de grootste en meest bezochte Wereld Expo ooit. Bovendien biedt de Expo 2010 Shanghai een ideale gelegenheid voor culturele uitwisseling. De Chinese overheid is bereid om grote investeringen te plaatsen in de Shanghai Expo 2010. Het is namelijk een speciaal evenement dat tradities met zich meedraagt, maar ook een nieuwe poort opent voor de toekomst. Het is in ieder geval duidelijk dat de Chinese regering zich zeer sterk gaat inspannen om van Shanghai Expo 2010 een bijzonder evenement te laten worden. Zo hebben we dat in het verleden ook kunnen ervaren met de Olympische Spelen in Beijing.

De deelnemende landen zullen zich tentoonstellen in paviljoenen die speciaal voor dit evenement worden gebouwd. De architecten hebben zich volledig kunnen uitleven op de gebouwen. Enkele ontwerpen:

Het Chinese paviljoen “Oriental Crown” ontworpen door Jingtang He

Het Nederlandse paviljoen “Happy Streets” ontworpen door John Kormeling

Het Britse paviljoen “Seed Cathedral” ontworpen door Thomas Heatherwick

 

De andere ontwerpen, die ook echt de moeite waard zijn om te bekijken, vind je hier: http://www.designboom.com/weblog/keyword/shanghai-2010.html

De Shanghai Expo vindt plaats van 1 mei tot 31 oktober 2010. Gedurende 184 dagen worden 100 verschillende voorstellingen gegeven van de verschillende culturen in China. In totaal worden er 20.000 voorstellingen gegeven waarbij elke provinciehoofdstad een show geeft die de lokale cultuur vertegenwoordigt. De verkoop van tickets is al gestart en een ticket is verkrijgbaar vanaf 100 Chinese Yuan. Meer info over Shanghai Expo 2010 kan je vinden op: http://en.expo2010.cn

 

By Endriean Prajitno

 


GEEN REACTIES