Column: “Het duiveltje in een ieder van ons”

Hoe vaak heb je wel niet als meisje meegemaakt dat mensen een geheel verkeerd beeld van je hebben gehad? Vooral als ze een Aziatisch uitziend meisje voorbij zien gaan.
Dan is het eerste wat ze denken, ah wat een lief schattig meisje. Zij kan toch geen vlieg kwaad doen. En hebben dan zo een onzichtbare sticker op je hoofd geplakt. Zulke situaties komen vaak prima van pas. Als je eens bijvoorbeeld tijdens het stappen te enthousiast aan het dansen bent, en zomaar op iemands voet staat. Dan zou de persoon in kwestie natuurlijk als eerste reactie zwaar geïrriteerd raken.
Op dat moment hoeft een meisje vaak alleen maar heel onschuldig en berouwend naar die persoon te kijken en voila: de irritatie en boosheid is als sneeuw voor de zon verdwenen. Je moet dan wel (toevallig) op een voet staan van een jongen. Zo’n trucje gaat vaak niet werken bij dames onderling.
Of je komt net de supermarkt uitlopen met onwijs veel boodschappen in je handen, en half kruipend met alles in je hand baan je jezelf een weg. Om zo een poging te wagen naar huis te lopen. Vaak zul je zien dat er dan hulp aangeboden wordt van alle kanten. Deze twee voorbeelden zouden nooit zijn voorgekomen als je zelf een boom van een kerel was geweest.
Stel je eens voor als je als jongen te wild zou dansen en op iemand anders zijn voet staan, dan kan het nog wel eens voorkomen dat daar een flinke rel uit kan ontstaan. En in de supermarkt kan je nog wel eens behoorlijk door de omringende mensen uitgelachen worden en gezien worden als mietje. Zo zie je maar dat het wel heel vaak zijn voordelen heeft, om er lief en schattig uit te zien.
Dit is mij dus allemaal wel eens overkomen, en ik zal ook absoluut niet klagen. Zolang het natuurlijk allemaal nog in mijn voordeel werkt. Maar zodra het het tegenovergestelde van dit kan gebeuren. Dat het in plaats van voordeel, meer in je nadeel gaat werken. Dan is het allemaal niet meer zo leuk en aardig meer.
Zo wordt je dus opeens op je gedrag wordt aangesproken. Alleen omdat mensen in hun hoofd een voorbeeldige “jij” hebben gemaakt, betekent dat nog niet dat ik dat dan direct ben.
Zinnen als: “Dat had ik niet van jou verwacht zeg, je ziet er zo lief uit!”, “Oh ik dacht niet dat je aan zulke dingen deed”. Als je ook maar een van deze zinnen uit je mond hoort praten, dan zul je direct in de gaten krijgen dat het (denkbeeldige) engeltje van je heel gauw een echt duiveltje kan gaan worden.
Misschien moet ik me voortaan maar niet meer inhouden als ik een jongen wijdbeens tegenover mij zie zitten, en hem gewoon die schop maar eens geven. Kijken of het onschuldig-kijkende-meisje look dan nog werkt. En anders zie mijn foto waarop ik achter slot en grendel zit in een van de sensatie bladen van Nederland.

By Irene Quah


GEEN REACTIES