Raar, maar waar! Dit schooljaar maakte een Amerikaanse privé middelbare school de bijzondere stap om alle boeken van hun bibliotheek weg te doen. Dan heb je het over meer dan 20.000 boeken, zoals klassiekers, romans, poëzie, biografieën, informatieboeken over de meest uiteenlopende onderwerpen etc., die daardoor bij het vuil werd gezet. Oké, niet alles werd weggegooid. Dat zou zonde zijn. Wel zeker de helft werd weggeven. En wat er voor terugkwam? Een ‘centrale leerplek’ van $500.000,- met drie grote flatscreen tv’s ($42.000,-) dat gelinkt is aan het internet en laptop-vriendelijke studieplekken ($20.000,-). Op de plek van de informatiebalie kwam een coffee shop ($50.000,-) inclusief een high tech espres- somachine ($12.000,-). En als vervanging van de comput- ers waar men altijd kon opzoeken waar de boeken waren kwamen 18 e-readers ($10.000,-) gevuld met digitale boeken. Waarom deze radicale move? Omdat volgens de leidinggevenden van de prep school het digitale lezen de toekomst is…

Digitaal lezen?
Misschien dat de digibeten onder ons het niet zo zal snappen, maar de fanatieke boekenlezers hebben ze waarschijnlijk al opgemerkt. In Nederland is de opkomst van e-readers namelijk net begonnen en het is nog maar de vraag hoe groot het succes zal zijn. E-readers zijn kleine elektronische leesapparaten waarop men digitale boeken, tijdschriften of kranten kunt lezen. De grootste markt echter, zijn toch wel de digitale boeken. Dit zijn gewoon dezelfde boeken die men in een normale boekhandel kan kopen, alleen is de vorm anders, omdat je het leest vanaf je computer of e-reader, bijvoorbeeld
als pdf-file. Ook op smartphones, als de Iphone, kan het. Dit klinkt best ongemakkelijk, maar vooral in de VS is het een hit geworden en de rest van de (Westerse) wereld begint nu ook op te letten. In Nederland gebeurt dit pas echt sinds dit jaar. Zo besteden bekende sites als Bol.com of Selexyz.nl nu ook aandacht aan e-books. Daarom even een opsomming van voor- en nadelen van de e-reader.

Voordelen

E-readers zijn over het algemeen licht en klein, waardoor het makkelijker is om in bed of gewoon op de bank te lezen. Je kunt er honderden digitale boeken opzetten, wat zeer handig is voor als je op reis gaat. Ook heb je niet meer zoveel plek nodig in je huis en wordt het veel makkelijker bij het verhuizen. Het is niet slecht voor je ogen, omdat er speciale achtergrondlicht wordt gebruikt. Bij nieuwere modellen is het mogelijk om ook met de zon op het scherm door te lezen. Het is beter voor het milieu. Het verslijt niet met de jaren. Afhankelijk van de e-reader zijn er extra functies, zoals aantekeningen kunnen maken in het boek, uitleg krijgen bij moeilijke woorden, linken naar het internet etc.. Ook is er een groter (en internatio- nale) aanbod om vanuit te kiezen dan in een fysieke winkel (wanneer men spreekt van directe aankopen).

Nadelen

Traditionele lezers zullen het verlies van een boekencultuur opnoemen. Men mist het gevoel van een boek in de hand, het papier voelen, kunnen ombladeren, de geur kunnen ruiken (hoewel ik oude boeken echt vind stinken) etc.. Nog een nadeel is dat het relatief duur is (vanaf ca. 200 euro te koop). Vaak is het (nu) even duur als een fysiek boek, terwijl ik vind dat het wel goedkoper kan, omdat men geen productiekosten maakt, er geen verzendingen plaats vindt van uitgever naar leverancier en de boekhandel geen magazijnplek hoeft te reserveren, als er überhaupt een boekhandel wordt ingeschakeld bij het verkoopproces. Ook kun je het vaak maar een maximaal aantal keren kopiëren, wat betekent dat boeken uitlenen aan vrienden/ familie moeilijk gaat. Doorverkopen of retour sturen is onmogelijk. Liefhebbers van internationale boeken kunnen tegen geografische beperkingen aanlopen. Dat betekent dat sommige boeken nog steeds niet aan jou worden verkocht, omdat de boekrechten niet aan een uitgeverij in jouw land zijn verkocht. Verder is er het ‘DRM-probleem’. Net als bij de muziekindustrie willen auteurs en uitge- verijen het downloaden tegengaan, waardoor digitale boeken vaak versleuteld worden verkocht. Dit zorgt ervoor dat je alleen met de specifieke e-reader of software de boeken kan lezen. Dit is irritant, omdat er verschillende e-readers bestaan waarop niet alle files kunnen worden afgelezen, bijvoorbeeld een boek in lit.vorm kan niet wor- den afgelezen op een e-reader van Sony, omdat zij pdf’s ondersteunen. Bepaalde boeken kun je helemaal niet eens legaal kopen, omdat sommige auteurs tegen e-books zijn of bang zijn inkomsten te verliezen wegens illegaal down- loaden. Dat is dus pech hebben voor populaire auteurs, zoals John Grisham of J.K. Rowling. Hun boeken worden namelijk toch ingescand en illegaal verspreid.

Ikzelf ben niet tegen de e-reader. Ik geloof niet dat de e- books de plaats zullen innemen van fysieke boeken en vind dat je het meer als een aanvulling op de boekenwereld moet zien. Zo zou ik het graag willen meenemen op reis en het lijkt me fijner dan om een zwaar boek vast te houden in bed. Maar ik ga er pas één kopen als de nadelen veel minder zijn geworden, vooral als arme student en liefhebber van Engelstalige boeken. En trouwens, ik houd toch wel van een boekenkast volgepropt met boeken. Het ziet er zeer gezellig uit en hoe praktisch en handig een e-reader ook is, gezellig ziet het er niet echt uit.

GEEN REACTIES