Onlangs gebeurde het weer eens. Ik stond bij de kassa en wilde wat nieuwe kleren afrekenen. Om zo snel mogelijk weg te zijn uit de drukte pakte ik al mijn portemonnee. De vrouw tegenover mij noemde het bedrag op en ik tuurde geconcentreerd in mijn portemonnee. Blijkbaar 2 seconden te langzaam of whatever, want zij ging meteen over in het Engels. Uhhhm…okay?? Ik deed niets anders dan de blonde klant die voor mij was, maar op één of ander manier besluit ze opeens dat ik een buitenlander ben, misschien een toerist of zelfs buitenlandse student. Voor de grap besluit ik in het Engels terug te antwoorden en na de betaling loop ik met een korte ‘bye!’ weer weg.

Ironisch gezien is dit niet eens de eerste keer dat dit is gebeurd. Al moet ik zeggen dat ik meestal wel in het Nederlands antwoord. Zie je ze opeens kijken. Goh, ze kan Nederlands! Nou, wow hoor! Maar goed, ik begrijp het wel. Amsterdam is een toeristenstad. Er lopen veel buitenlanders rond, waaronder veel Aziaten en die spreken dan eerder Engels dan Nederlands. Vooral in het centrum zie je zulke groepjes voorbijkomen met hun gidsen en camera’s. Ik vroeg me wel af of dit vaak gebeurde met andere Nederlandse Asians/Aziatische Nederlanders. Dus nadat het weer eens gebeurde toen ik en een Chinese vriendin afrekende bij de Bagels & Beans (hmm lekker, maar best wel overpriced!) hadden we er een korte discussie erover. Bij haar gebeurde dit namelijk ook wel eens en zij dacht juist het tegenovergestelde van mij. Waarom zou het okay zijn? Wij spreken Nederlands, hadden gewoon Nederlandse paspoorten, waren of in Nederland geboren of leefden al lange tijd hier. Waarom dan een stempel krijgen van ‘buitenlander’? Alleen omdat Amsterdam een toeristenstad is, zou nog geen excuus moeten zijn. Mijn weerwoord was, dat juist omdat Amsterdam een toeristenstad was dat ik het okay vond. Het zou natuurlijk wel anders zijn in bijvoorbeeld Rotterdam. Er zouden vast wel toeristen daar komen, maar de meesten reizen toch meteen af naar Amsterdam. Vooral de caissières in het Amsterdamse centrum zullen veel toeristen tegenkomen en willen alleen maar vriendelijk zijn. En het is toch niet zo erg om eens een keer in het Engels te worden toegesproken? Het is niet alsof ze weten dat jij juist wel Nederlands kent. Mijn manier van denken bevatte vooral de praktische kant. Maar toen ik er wat meer over nadacht, vond ik haar toch wel een beetje gelijk hebben. Westerse toeristen worden waarschijnlijk minder snel als buitenlander gezien, terwijl ze het technisch wel zijn. Het enige verschil? Het Aziatische uiterlijk. Zelfs als je in Nederland bent geboren en je ouders ook, hun ouders ook en hun ouders ook, zal je door de typische Hollander (als dat er al is) niet echt als Hollander worden gezien. Volgens mij verandert dit pas over honderden jaren als iedereen is gemixt en de meeste mensen met een (lichte) mokkakleurtje rondlopen. En hoewel ik van mijzelf vind dat ik niet een Hollander voor 100% hoeft te zijn (wil mijn Chinese achtergrond niet vergeten), vind ik dit wel jammer.

GEEN REACTIES