Wie kan zich dat reclamespotje met Marco Borsato en Snoop Dogg zich nog herinneren? Marco Borsato is op zoek naar een album. Echter, in de winkel is alleen maar één soort album van Snoop Dogg verkrijgbaar. Als Marco een specifiek album aanwijst, duikt nota bene Snoop Dogg op achter de toonbank. Hij kijkt Marco vragend aan en zegt: “Doe-ma die-ma?” …Alsof er iets te kiezen valt! Het motto van deze commercial was dan ook: “Liever iets te kiezen?!”

Kiezen behoort tot een van je dagelijkse bezigheden en je leven zit vol met keuzes. Sommigen worden alleen maar knettergek van al die keuzes…

Het maken van keuzes begint al op het moment wanneer de kernen van een spermacel en een eicel met elkaar samensmelten en ‘samen’ beslissen of de 23e chromosomenpaar een X- of een Y-chromosoom wordt. Hierbij vindt de volgende discussie plaats: “Kom, laten we voor de XY gaan.” “Nee schat, ik heb liever XX.” “Ach nee joh, wie wil er nog een XX” … en zo kan deze discussie zich nog een tijdje voorzetten… En na negen lange maanden gediscussieerd te hebben komt het kind eindelijk ter wereld (Aha! Vandaar die negen maanden! En voor de niet-biologen onder jullie: XX=vrouw, XY=man …toch?)

Nee, natuurlijk kun je niet zeggen dat deze ‘geslachtsdiscussie’ je ‘allereerste ’ keuze was die je, in jouw nog prille leven, hebt moeten maken, want cellen praten nou eenmaal niet met elkaar en kunnen niet beslissen. Negen maanden na de bevruchting kom je op de wereld met het geslacht, die hopelijk nog steeds overeenkomt met jouw huidige, en that’s it.

Wat ik hiermee probeer te vertellen is dat er zaken zijn in het leven waarover je niet kan beslissen. Denk hierbij aan jouw ouders, jouw etniciteit, jouw geslacht etc. Aan de andere kant, er zijn ook dingen die je wél kan kiezen (en dat maakt het leven soms zo leuk en aangenaam!). Zoals je vrienden, je partner, kleding/mode en andere goederen. Aan deze keuzes zitten ook ‘grenzen’ verbonden. Zo heb je de mogelijkheid om alle kleren uit de nieuwe wintercollectie te kopen of gaan shoppen totdat je erbij neer valt, (zo nee, wie kan mij dan vertellen wat de droom van iedere vrouw is? ^^) maar je portemonnee of bankrekening staat dat helaas niet altijd toe. En aangezien je een bepaald budget hebt, moet je kiezen tussen het ene of het andere kledingstuk en sommigen houden hier werkelijk nachtmerries aan over.

Een andere beslissing wat nachtmerries op kan leveren is het bepalen van je vervolgstudie aan de mbo/hbo/uni. Voor sommigen is het geen enkel probleem. Zij weten immers al van jongs af aan dat ze piloot, chirurg of leraar willen worden. Maar voor de andere twijfelaars onder ons is dit een heus dilemma. Je hoopt natuurlijk dat je de juiste opleiding kiest zodat het je achteraf een hoop moeite en ellende bespaart. Het maken van zo’n beslissing doe je niet zomaar even; het kost tijd. Je gaat bijvoorbeeld kijken wat de beroepsperspectieven zijn, je kijkt of je er stinkend rijk van kan worden en vraagt je af of het ook bij jouw persoonlijkheid past.

Anyway, hoe zit het dan met kiezen wat betreft je vriendje of vriendinnetje? Zijn wij, mensen, handelswaren die op een markt worden ‘uitgestald’ en er tussenuit worden gepikt? (doe-ma die-ma? =P) En als de vlam is uitgedoofd, je hem of haar dumpt en weer opnieuw de markt op gaat om een nieuwe ‘handelswaar’ uit te kiezen? Je zou kunnen zeggen dat we daadwerkelijk producten zijn. Maar we onderscheiden ons van deze producten, omdat we een ziel hebben en dat ieder persoon karakteristiek is ten opzichte van een ander. De meeste van ons kiezen dan ook een partner wiens eigenschappen het meest overeenkomen met die van jouw eigen. Hij of zij moet bijvoorbeeld jouw gevoel van humor begrijpen, dezelfde interesses hebben en misschien wel het belangrijkste: elkaar goed aanvoelen. Maar toch gebeurt het wel eens dat we worden ‘afgedankt’. Als dit bij jou het geval is, ga dan gewoon ‘de markt’ weer op en gebruik je flirt-skills om meer te weten te komen over de ander zodat je een juiste keuze maakt.

Vaak zitten er consequenties vast aan de beslissingen die je hebt gemaakt. (Zo heb ik me bijvoorbeeld moeten bedenken of ik de ASN-redactie wel of niet wilde joinen. Het resultaat kun je zien in de vorm van deze column =)) We kiezen zonder naar de eventuele gevolgen te kijken en achteraf blijkt dat je je wel zo hard voor je hoofd slaan dat je hierdoor een hersenschudding oploopt. Kortom, het maken van keuzes staat centraal in het leven. Er zijn veel mensen op de wereld die niets te kiezen hebben; dus wees blij dat je keuzes kan maken. Think twice and deal with it!

Endriean

GEEN REACTIES