Het is inmiddels alweer 2009. Een nieuw jaar is aangebroken met nieuwe kansen in het vooruitzicht. We beginnen met een schone lei aan het nieuwe jaar – tenminste, dat is wat je van iedereen verwacht. Maar nee hoor, men gaat gewoon door met vandalisme, openbaar geweld en moord. Of in het ergste geval ruziën om een stuk land genaamd “The Promised Land” (beter bekend als “Israël”). Inmiddels zijn de Israëliërs en dePalestijnen al 62 jaar (!!) oorlog aan het voeren. Ze hebben al meerdere malen geprobeerd om vrede te sluiten, maar tevergeefs…

Op dinsdag 23 december ’08, net voor kerst, begon het plotseling weer:Hamas (=Palestijnse verzetsorganisatie) heeft tientallen raketten afgeschoten op Israël. Vier dagen later begon Israël weer met het terugbombarderen van de Gazastrook. En dat terwijl het al een lange periode betrekkelijk ‘rustig’ is geweest tussen de Israëliërs en dePalestijnen. De situatie is vergelijkbaar met twee kleine jongens die ruzie aan het maken zijn over een stuk speelgoed en mama (lees: de Verenigde Naties) die de ruzie probeert te sussen. Maar wat is er zo bijzonder aan dit “Palestina-Israël-conflict” vergeleken met alle andere conflicten op de wereld?

Om te snappen wáárom men in vredesnaam oorlog aan het voeren is, probeer ik jullie een beeld te geven van hoe deze oorlog is ontstaan:

Het begon allemaal rond 1917 toen Groot-Brittannië een belofte deed aan de Palestijnen. Als Palestina zich onafhankelijk maakte van Turkije, dan zouden de Britten de Palestijnen helpen hun land weer op te zetten (Palestina was vroeger een kolonie van Turkije). De Palestijnen stemden in en Groot-Brittannië kreeg mandaat toegekend over Palestina van de Verenigde Naties. (mandaat=gezag hebben namens iemand anders)

Een paar jaar later wilden de Britten een joodse uitvinder bedanken, nadat hij een belangrijke uitvinding had gevonden voor de Britten. Uit dankbaarheid beloofden de Britten om mee te werken aan de oprichting van een zelfstandige staat voor de joden.

In 1933 kwamen de nazi’s met Hitler aan de macht in Duitsland. De joden voelden zich bedreigd door het antisemitisme en vluchtten uit Duitsland. Een paar jaar later brak WOII uit. Vele joden die nog konden vluchten, vluchtten naar Palestina, omdat dit voor hen heilig grondgebied is. Steeds meer joden emigreerden naar Palestijns gebied en de joden gingen zich steeds meer innestelen; zo ontstond er een moslim/joods samenleving… Maar voor de joden was dit niet genoeg: ze streefden naar een onafhankelijke, zelfstandige staat. Ze gingen bij de Britten zeuren, omdat de Britten een zelfstandige staat beloofd hadden. De Palestijnenkeurden dit idee af. Het ging al niet zo lekker met Palestina, want er immigreerden steeds meer joodse vluchtelingen naar Palestina en de Palestijnen waren ontevreden over het Britse bestuur. Hierdoor werd het Palestijnse verzet tegen het Britse mandaat steeds heviger.

De Britten hadden op dat moment al genoeg hoofdpijn gekregen van de Duitsers die bezig waren met het overheersen van Europa. Toen kwam er voor de Britten ook nog eens bij dat de joden en de Palestijnen aan het kibbelen waren over Palestina. De situatie tussen de joden en de Arabieren werd uiteindelijk zo chaotisch dat Groot-Brittannië haar mandaatschap bij de VN inleverde. Als oplossing voor dit geruzie, kondigde de VN aan om Palestina te verdelen in een joodse en een Arabische staat.

De Arabieren waren fel tegen dit plan, omdat het land oorspronkelijke hun eigendom is. Maar de VN voerde dit plan toch uit, ondanks de felle Palestijnse protesten. En zo is ‘The Promised Land’ ontstaan. Ironisch genoeg blijkt de naam nog te kloppen ook. En vanaf het moment dat de staat Israël werd uitgeroepen, breekt er een oorlog uit die tot op de dag van vandaag nog steeds niet opgelost is.

De Gazastrook is tegenwoordig een oncontroleerbaar terreurnest geworden. Dagelijks wordt er wel een zelfmoordaanslag of een (auto)bomaanslag gepleegd. De mensen die de aanslagen plegen hebben er werkelijk alles voor over om hun landgenoten een onafhankelijk land te gunnen. Maar waar ik echt niet tegen kan is dat Israël de raketten heeft afgeschoten om de Palestijnen in de Gazastrook af te laten schrikken. Honderden mensen, voornamelijk Palestijnen, zijn omgekomen en duizenden burgers zijn gewond geraakt tijdens deze onverantwoorde, bewuste aanslag van Israël. Als het zo door blijft gaan, zal de band tussen de joden en de moslims – én de band tussen de VS en het Midden-Oosten – alleen maar verslechteren. En vroeg of laat zal er een heviger conflict ontstaan.

Het bijzondere aan dit conflict is dat Groot-Brittannië en de VN gezien mogen worden als de veroorzakers van dit conflict. Door niet naar elkaar te luisteren en door geen rekening met elkaar te houden is er een grote oorlog ontstaan tussen twee volkeren. En in de loop der tijden zijn er ook twee partijen ontstaan: Aan de ene kant heb je Israël die gesteund wordt door o.a. de VN, Egypte en de Verenigde Staten. Aan de andere kant heb je Palestina die gesteund wordt door de moslims in het Midden-Oosten. Steeds meer partijen gaan zich met dit conflict bemoeien en voor je het weet heb je de twee meest invloedrijke groepen in de wereld die tegenover elkaar staan.

Al met al ziet het er naar uit dat het einde van deze oorlog nog lang niet in zicht is. De droom van wereldvrede lijkt steeds verder weg te raken naarmate de scheur tussen de twee religies steeds groter wordt. Het raakt me ook dat vandaag de dag er nog steeds mensen zijn die geweld gebruiken om macht te krijgen en dat dit ten koste gaat van vele onschuldige mensenlevens. Ik ben daarom ook fel tegen de Israëlische lucht- en grondaanvallen op de Gazastrook, zoals vele andere mensen die ook tegen geweld zijn. Het is onacceptabel dat Israël deze acties heeft gepleegd om te laten zien dat ze meer vuurkracht – en dus ook meer macht – hebben. Als de mensen in het Midden-Oosten nou eens zo verstandig zouden zijn om het conflict rond de tafel te gaan bespreken in plaats van het met geweld op te lossen waar toch niemand mee opschiet. Dan zullen er ook minder onschuldige levens verloren gaan. Oorlog zaait alleen maar bloed en haat, en dit zorgt ervoor dat de wereld verdeeld raakt.

 

By Endriean

GEEN REACTIES