Niet-Aziatische mensen hebben er waarschijnlijk nooit bij stil gestaan. Dat zo’n klein lichaamsdetail zo’n groot ‘probleem’ kan zijn. Maar de mensen die dit stuk nu lezen weten vast wel waar ik het over heb: de Aziatische obsessie met dubbele oogleden. Misschien heb jij er geen enkel probleem mee. Maar grote kans is dat jij dan tenminste 1 persoon kent die dat wel heeft. Eigenlijk alle niet-Aziatische mensen hebben dubbele oogleden. Er zijn verschillende onderzoeken over de hoeveelheid Aziaten die dat ook hebben. Helaas is het moeilijk uit te vinden welk onderzoek het betrouwbaarst is (op Internet). Ik houd het er dus maar op dat ongeveer 30%-50% van de mensen in Azië dubbele oogleden heeft. Afhankelijk van het land kan dit percentage verschillen. Het is onduidelijk wanneer de obsessie begon. Er zijn vele theorieën en ik vind dat de meesten wel iets van de waarheid hebben.

Wel zien we dat sinds de komst van de televisie en Internet er meer Aziaten zijn die geobsedeerd raken door hun oogleden. Het meest voorkomende schoonheidsbeeld van de Westerse wereld is toch de slanke vrouw met blond haar, grote blauwe ogen en grote borsten. Door de media is dit ideaal verspreid tot in de hele wereld (vooral in de vorige eeuw). In Azië was er sinds vroegere tijden juist een schoonheidsideaal met sierlijke dames met lang zwart haar, een lichte huid en ogen die vaak enkele oogleden hadden (als je afgaat op de prenten, schilderijen en tekeningen van vroeger). Mede door de media veranderde dit. Ik zeg niet dat Aziaten die dubbele oogleden willen meer Westers willen lijken (volgens mij kijken ze namelijk juist naar de Asians die wel natuurlijke dubbele oogleden hebben). Ik denk wel dat het Westen een grote invloed heeft gehad op het Aziatische schoonheidsideaal. Kijk je nu naar de tv-series, films, muziek van Azië, dan zie je dat veel van de sterren dubbele oogleden hebben, sommigen met behulp van drastische maatregelen zoals plastische chirurgie.

Er zijn verschillende redenen waarom dubbele oogleden gewenst zijn:

  1. Schoonheidsideaal: men vindt het mooier. Grotere ogen worden mooier gevonden. Ogen met dubbele oogleden lijken vaak groter. Ook wilt men af van de ‘vermoeide’ look die de wat dikkere enkele oogleden kunnen creëren.
  2. Praktische reden: make-up. Over het algemeen is het voor de vrouwen moeilijker om de make-up goed op te doen bij enkele oogleden.
  3. Gezondheidsreden: hangende oogleden. Sommige mensen hebben moeite met het normaal uit hun ogen kijken door hun oogleden.

Door de obsessie is er natuurlijk een grote markt ontstaan voor het verkrijgen van dubbele oogleden.

Een manier om ze te krijgen is door chirurgie. In Azië is het zelfs de meest voorkomende (kleinere) operatie. Chirurgen maken een snee in het ooglid en maken hierdoor een dubbel ooglid. De snee zou niet meer te zien zijn, omdat het in de vouw wordt verborgen. Maar natuurlijk is het nog steeds een operatie. Complicaties kunnen optreden en jouw gezicht misvormen. Veel mensen kiezen daarom voor minder drastische maatregelen.

De twee meest voorkomende middelen zijn de speciale tape en glue voor de oogleden. De tape of glue plak je op het ooglid en die maakt een vouw. Aan het einde van de dag haal je het er weer vanaf. Voordeel is dat het goedkoper en minder ingrijpend is dan een operatie. Nadeel is dat na jarenlang gebruik de oogleden slap kunnen worden. Ook kan het er nep uitzien, behalve als je het erg goed opdoet. Make-up kan dan nog wel eens helpen. Er zijn mensen geweest die dit jarenlang deden en uiteindelijk echte dubbele oogleden kregen. Volgens mij zou dit kunnen. Ik denk echter ook dat het afhangt van het soort ooglid. Heb je dunnere oogleden, dan heb je meer kans dat de vouw blijft. Verder hangt het gewoon van je lichaam en je ‘geluk’ af. Sommigen hadden als kind enkele oogleden en kregen als volwassene dubbele oogleden of andersom. Bij anderen verdwenen ze opeens tijdens hun leven en weer anderen hebben driedubbele oogleden. Ook hoeft een dubbel ooglid niet per se mooier te zijn. Het hangt gewoon per persoon af.

Bij dit onderwerp sta ik op de zijlijn. Het is een interessant en typisch Aziatische onderwerp, dus schreef ik erover. Voor de rest vind ik dat iedereen zelf maar moet weten wat ie met zijn of haar oogleden doet.

GEEN REACTIES