Ik houd niet van koken. Maar eens komt de tijd dat je, je vleugels wilt uitslaan en zelfstandigheid wilt. Dat je alleen kan rekenen op jezelf en dan begint de tijd dat je voor het eerst op jezelf gaat wonen. In de realiteit heb je vaak een vangnet van familie/vrienden, maar dat drukt de pret niet. De algemene gedachte is toch wel: ‘je bent uit huis, dus je kan doen wat je wilt’. Maar met de leuke dingen, zijn er natuurlijk ook de wat minder leuke dingen. Zo heb je bijvoorbeeld het huishouden. Het meest belangrijke aspect daarvan is het voeden van jezelf, aka koken. Eerlijk gezegd, had ik totaal geen interesse om te leren koken, maar als ik niet wilde verhongeren, dan moest het wel. Vooral nadat ik in het begin tientallen magnetronmaaltijden en diepvriesmaaltijden had uitgeprobeerd en ze haast allemaal niet lekker vond. Op tv zie je vaak van die mensen die dan ’s avonds even snel iets lekkers eten vanuit de magnetron, nou in het echt is wat ze eten dus GOOR en een beetje plastic-achtig.

Ik besloot toen maar zelf te koken en ik moet toegeven, het begin was twijfelachtig. Tip: zorg dat je weet hoe lang je een vleesje moet koken en dus niet gewoon gaat beginnen en koppig hopen voor het beste. Bijvoorbeeld: je bakt kipfilet voor zo’n 10 minuten en eet het daarna op, omdat het vlees al erg bruin is en zelfs de binnenkant al eetbaar lijkt. Na het eten krijg je buikpijn en dit fenomeen blijft zich de volgende paar keren herhalen, dan is dat het teken dat er mogelijk iets mis is gegaan bij het koken. Dat verschijnsel heet dus, zoals ik toen ontdekte: (een lichte vorm van) voedselvergiftiging! Voor de leken: kipfilet moet je dus ongeveer een kwartiertje bakken.

Vanaf toen zorgde ik er in ieder geval voor dat ik altijd wist hoelang je een ingrediënt moest koken. Ik begon zelfs recepten op te zoeken. Als student zijnde wilde ik natuurlijk een aantal studentenrecepten uitproberen, oftewel pasta. Toen kwam mijn volgende obstakel. Je moest het rundvlees ‘rul’ maken. Maar ik kon nergens vinden wat ‘rul’ nou eigenlijk was. Ik begon het zelfs te googlen, maar overal stond dat je het moest doen, ipv wat het nou was. Uiteindelijk maakte ik een belletje en vond ik uit dat ‘rul’ maken gewoon betekende dat het rundvlees bruin werd door het bakken en klaar was voor de rest van het recept. Er was dus een speciaal woord voor het klaarmaken van het rundvlees. -_- Ik kwam bij meer recepten zulke ‘speciale woorden’ tegen. Soms bij de gebruiksaanwijzing en soms kwam ik gewoon een ingrediënt tegen dat ik totaal niet kende. Crème fraîche iemand? Zelfs de supermarktmedewerker aan wie ik het vroeg wist het nauwelijks. Later kwam ik erachter dat het dus gewoon een soort zure room was. Ik weet niet of het dan komt, omdat ik pas was begonnen met koken of, omdat ik echt zo clueless ben, maar hallo, is het dan echt zo nodig dat koken een eigen taaltje heeft? Maar goed, uiteindelijk meesterde ik genoeg recepten om wel afwisselend te eten. Moraal van het verhaal? Ga je op kamers? Leer dan (een beetje) koken voordat je gaat. Niet alleen verhonger je niet, je vermijdt (hopelijk) meteen ook een voedselvergiftiging.

GEEN REACTIES