Het was even stressen voor het begon. Van boycotten tot smog tot demonstraties overal in de wereld. Dat was echt even stressen. Ik zeg maar weer eens altijd: “Door wat stress, presteer je beter.” Dat heeft China toch weer eens mooi bewezen voor mij. Q.E.D! Soms heb je toch van die momenten dat je denkt: “Proud to be x”, met x = je herkomst. Zo’n moment had ik op 8-8-2008, even geen Oranje, even geen kritiek, in plaats daarvan: “Proud to be Chinese.”
Laten we eerst beginnen met het bovennatuurlijke. Regen voorkomen = tegen de natuur, en dat is gelijk aan “kan niet”. Of, toch niet? Nee dus, die vergelijking klopt niet. China kwam met het bewijs voor degenen die dit kunstje nog niet kenden op 8 augustus 2008, want dames en heren, als China zegt: “Geen regen”, dan komt er geen regen. Punt uit. Met behulp van wat raketten en een chemisch goedje dat zilverjodide heet, werd de klus geklaard. Q.E.D.!

En dan had je ook nog de vliegende ex-turner. Ik weet dat turners soms lijken te vliegen met hun prachtige oefeningen, maar een vliegende turner die het Olympische Vuur aansteekt in de lucht, nadat die een heel rondje heeft gevlogen langs het gehele “Vogelnest”, dat was toch weer iets nieuws voor mij. Hoewel het ontzettend makkelijk leek om ‘even’ een rondje te vliegen in het stadion, had de gelukkige turner toch heel wat krampaanvallen in zijn lichaam moeten doorstaan tijdens het oefenen… midden in de nacht…!

En dan nog heel even over de smog waar iedereen het over had. Beijing kan met opgeheven hoofd zeggen dat ook de operatie “Smog weghalen voor de Olympiërs” met succes is afgehandeld. Bewijs? Zelfs een oude Chinese vrouw met een zeer ernstige vorm van astma, die op slechte dagen (= heel vaak) niks anders kon doen dan “ramen dicht en gaan slapen ofzo”, kon opeens naar buiten in Beijing zonder last te hebben van de lucht. Q.E.D.! Nu maar hopen dat het na de Olympische Spelen ook smogvrij blijft… Blijven hopen toch?

Intussen staat de teller van China overigens op 46 gouden medailles, comfortabel en languit gestrekt zitten de Chinezen op de eerste plek (come on, gun Oranje dus die gouden plak voor de hockeydames!). Een prachtige openingsceremonie en waarschijnlijk de meeste gouden medailles. Hoe kan het nog beter? Oh ja, de sluitingsceremonie moet nog komen. Zal ik maar alvast nog een “Proud to be Chinese”-moment gaan noteren?

(voor op- of aanmerkingen mail kaman@asn-online.nl)

22-08-2008

By Kaman

 

 

GEEN REACTIES